Mensen zeggen vaak geld maakt niet gelukkig. Velen zitten nu in een tweestrijd door social media. Al die mooie Instagram en Facebook foto’s, waar mensen de wereld over lijken te reizen en dure auto’s, kleren en accessoires hebben. We praten het dan vaak goed door te zeggen, ja, ze hebben dan wel geld, maar zijn ze echt gelukkig? Want ja, gezondheid kan je niet kopen en geld helpt je ook niet om vrienden te krijgen. En daarbij is het eenzaam aan de top. Maar bedenk even wat er gebeurt als je geen geld hebt.

Wanneer je diep in de schulden zit, geen baan hebt of je gezin niet kan geven wat ze nodig hebben. Nu kijk je misschien anders naar geld en beseft dat geld wel erg belangrijk is. Weinig tot geen geld hebben, beperkt je leven. Wanneer je ooit blut bent geweest of geen geld hebt gehad, ken je deze situatie als geen ander. Ok, ik geef toe, geld koopt geen geluk, maar armoede ook niet. Maar zo zou je ook niet naar geld moeten kijken, want geluk heeft voor iedereen een andere definitie, waar we nu in deze blog even niet verder op ingaan.

In deze blog zal ik je 4 tips meegeven, zodat jij uiteindelijk je dromen kan najagen.

Geld is een versterker, een motivator, maar een neutrale beloning waar jij zelf je gevoel aan mag hangen. Het is een drijfveer dat ervoor zorgt dat wij elke dag opstaan om te werken, te hosselen of naar het UWV gaan. Je hoeft niet van geld te houden, maar besef wat je ermee kan kopen; gezond eten, opleidingen, een huis, etc. Nu je door hebt wat de waarde van geld is, is het belangrijkste wat je met het geld doet dat je binnen krijgt.

In mijn vorige blog (Blog 22) schreef ik dat je jezelf uitermate goed moet behandelen en bovenal discipline moet hebben, alleen op deze manier zul je succesvol worden en anderen kunnen helpen. Zelfs de Nederlandse Luchtvaart Autoriteit zegt dat je tijdens een calamiteit in het vliegtuig eerst jezelf moet helpen, voordat je een ander helpt. Logisch, als jij bewusteloos raakt, help je niemand. Dus als jij geen geld hebt, kan je een ander ook niet helpen.

Betaal jezelf
Daarom is de eerste tip die ik je wil meegeven, dat wanneer je je geld binnenkrijgt, je meteen jezelf betaalt. Nu wil je natuurlijk zeggen, maar al het geld dat ik binnen krijg, is toch al van mij? Nee, dat is niet waar. Je hebt al je vaste lasten die je moet betalen en je dagelijkse uitgaven. Daarom is het belangrijk dat je jezelf als eerste betaalt, met andere woorden sparen of beleggen. Het bedrag dat je jezelf betaalt, is minimaal 10% van het totale inkomen. De meeste zullen dit opzij kunnen leggen, maar als je echt krap zit, ga dan voor jezelf na hoeveel wel lukt. Het zou natuurlijk nog mooier zijn wanneer je dit kan opschroeven naar 20% of zelfs 30%. Maar hoe kan je dit doen?

Geef minder uit!
Door de tweede tip uit te voeren, namelijk je kosten beperken. Mensen zijn geneigd meer te spenderen naarmate ze meer verdienen. Maar dan zie je uiteindelijk niks meer terug van het geld dat je meer verdiend. Het is logisch dat mensen dit doen, zo werkt het beloningseffect nou eenmaal. ‘Ik werk er hard voor, dus ik verdien dit’. Maar op deze manier zal het moeilijker zijn om je dromen na te jagen. Probeer gewoon elke maand meer geld te behouden dan dat je uitgeeft met het oog op de langere termijn.

Investeer
Waar meteen de derde tip van te pas komt, investeer je geld. Dit hoor je natuurlijk overal, maar niemand vertelt je de belangrijkste vraag; Waar je in moet investeren? Investeer in dingen waar jij kennis van hebt. Iedereen denkt bij het woordje investeren meteen aan beleggingen en Bitcoins en dit is prima, als jij er verstand van hebt. Maar investeren in jezelf kan ook. Volg een opleiding, een cursus, of leer een instrument te spelen. Met de nieuwe informatie die jij dan hebt opgedaan, zijn er talloze manieren om geld mee te verdienen. Een oude leuze: ‘Je moet geld uitgeven om geld te verdienen.’

Toekomst
En de jonge (lees = niet leeftijdsgebonden) lezers vragen zich nu af; Waar doe je al deze moeite dan voor? Nou dat zal ik je vertellen, namelijk voor het moment dat je niet meer kan werken. Er gaat een dag komen dat je fysiek niet meer of helemaal niet meer zo hard kan werken als nu. En dit brengt ons bij de vierde en laatste tip die ik jou wil meegeven. Zorg voor een passief inkomen. Dit is een inkomen die gegenereerd wordt, ook al ben je er niet bij. Denk bijvoorbeeld aan het geld dat je door tip één al die jaren opzij hebt gelegd. Dat enorme vermogen verdient nu zelf geld voor je. Of tip drie, je hebt het geïnvesteerd in bedrijven die het goed doen waarvan jij aandelen hebt en dividend ontvangt. Start vandaag nog met het gebruiken van de tips en Let’s make your dream come through!

Ik wil als laatste nog even terug komen op het begin van deze blog. ‘Geld maakt gelukkig’, ben je het hier mee eens? Of juist niet? Laat het mij dan weten. Ik ben erg benieuwd naar jouw mening en sta open voor goede discussies en feedback!

Like & Volg onze Facebook pagina

Auteur: Jason Parmanand