Je kent de spreuk ‘life happens‘ vast wel en anders ken je deze zeker ‘shit happens’. Nou, ik kan je vertellen ze hebben dezelfde betekenis. Denk er maar even over na. Wanneer er iets slechts gebeurt, ben je vaak geneigd te zeggen shit happens en als jij dat niet denkt of zegt, doet iemand anders het wel voor je. Dan hoor je vaak, nou vriend, zo is het leven.

Eigenlijk kan je hieruit concluderen dat het leven een eigen weg leidt en het niet jouw weg volgt. Verandering is onvermijdelijk. De wereld draait door en je zal altijd momenten tegenkomen die tegenzitten. 

Zoals ik in mijn vorige blog schreef ( blog 12 ) Investeer in jezelf! Zorg ervoor dat jij de verandering vóór bent. Zelfs wanneer je jouw pot met goud hebt gevonden, wees dan alsnog alert voor en bewust van verandering. Laat het je niet onverwachts overkomen, wees dus op je hoede.

Verandering is onvermijdelijk
Jouw pot met goud hoeft niet per se goud te zijn, maar iedereen bepaalt voor zichzelf waar hij/zij echt gelukkig van wordt. En wanneer je dit gevonden hebt, is het vaak lastig om het los te laten of word je blind voor verandering. Je gaat je uiteindelijk comfortabel voelen en je gedrevenheid neemt af. Je gaat als het ware op automatische piloot en gaat er vanuit dat je nu hebt wat je zocht en het voor altijd bij je blijft. Maar hier gaat het mis.

Net zoals met alle aspecten van het leven moet je moeite doen om het te krijgen, maar ook moeite doen om het te houden. In relaties ga je vaak ‘all out’, of sommigen zullen niet meer toe geven dan ‘iets’ verder uit je comfort zone te gaan voor degene die je wil hebben. Je doet dingen die je spannend vindt, je verzorgt jezelf net iets beter, bovenal je investeert in jezelf.

Op zakelijk vlak is dit precies hetzelfde. Wanneer jij een baan hebt gezien die jij heel graag wil hebben, doe je er ook extra moeite voor. Je doet onderzoek naar het bedrijf, je gaat echt even zitten voor je sollicitatiebrief en gaat vaak uit je comfortzone tijdens je sollicitatiegesprek, omdat je de mensen aan de andere kant van de tafel wil overtuigen dat zij jou moeten aannemen.

En natuurlijk geldt dit ook voor wanneer je je eigen onderneming wil starten. Je weet wat je wil en niets houdt je meer tegen. Je doet je vooronderzoek, je investeert tijd, je investeert in jezelf door nieuwe skills te leren en je past je op dit moment goed aan, aan veranderingen die onvermijdelijk zijn. Je improviseert onderweg oftewel ‘You go with the flow’ , want je hebt een duidelijk doel voor ogen.

Omgaan met verandering
Maar dan heb je wat je wil, en wat nu? Er zijn vanaf dit punt 3 scenario’s die zich kunnen voordoen. In het boek ‘Who moved my cheese’ van Dr. Spencer Johnson wordt dit goed beschreven. Het is een dun boek met minder dan 100 pagina’s dus makkelijk te lezen en het neemt ook niet veel tijd in beslag. Ik ben zelf nooit een boekenlezer geweest, maar ik moet natuurlijk wel doen wat ik in mijn blogs schrijf, dus investeer ik op deze manier in mezelf.

Het boek beeldt de 3 scenario’s uit, wanneer je je pot met goud, of zoals in het boek je ‘Cheese’ hebt gevonden. Je bouwt een solide comfort zone om je pot met goud en gaat ervan genieten, je blijft bewust van de veranderingen en blijft moeite doen door erop in te spelen of je raakt overweldigd door de pot met goud dat het je in je comfort zone lanceert, maar later toch beseft dat je daar niet zo gelukkig bent als dat je dacht.

Vanzelfsprekend is mijn advies nooit in je comfort zone te blijven, maar altijd bewust zijn van veranderingen. Wanneer je je droombaan hebt, is het belangrijk dat je scherp blijft. En op het moment dat je je baan bij wijze van spreken kan uitvoeren met twee vingers in je neus is het belangrijk om nieuwe uitdagingen op te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld door  met je leidinggevende te praten over werkverbreding, maar is dat niet mogelijk, ga dan actief op zoek naar het leren van nieuwe skills.

Dit geldt ook wanneer jouw droom onderneming loopt. Blijf alert voor veranderingen binnen en buiten je onderneming. Zorg ervoor dat je de dreigingen binnen de onderneming als eerste oplost, zo ben je sterker als onderneming om de dreigingen van buitenaf te weren.

De wereld om ons heen verandert hoe dan ook. De vraag en tegelijk de oplossing is of jij bereid bent te veranderen. Blijf jezelf daarom verbeteren, want wees bewust van het feit dat je je droombaan of onderneming ook kwijt kan raken.

Hoe denk jij over verandering, of hoe ga jij om met verandering? Laat het me weten! Heb je hulp nodig of wil je gewoon een gesprek over verandering dan kan dat natuurlijk ook!

Like & Volg onze Facebook pagina

Auteur: Jason Parmanand